A polgármesterek illetményét mely időállapot szerinti lakosságszám alapul vételével kell meghatározni?

2017. november 27./ Kérdés-válasz

Dr. Gyüre Izabellatörvényességi felügyeleti szakügyintézőJogi és Hatósági Főosztály / Jogi és Törvényességi Felügyeleti Osztály

Az Mötv. 146. § (3) bekezdése szerint a polgármesterek illetményének meghatározásakor a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvényben (a továbbiakban: Övjt.) meghatározott lakosságszámot és időpontot kell figyelembe venni.

Az Övjt. azonban nem rendelkezik egzakt módon arról, hogy a polgármesterek illetményének meghatározásakor mely időpontban meglévő lakosságszám tekintendő irányadónak, ezért a kérdés megválaszolásához a törvény szabályozási tárgyköre és a 3. §-a ad támpontot. Az Övjt. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását szabályozza, melynek körében a törvény 3. §-a konkrét időponthoz köthető lakosságszámot rendel alkalmazni a képviselő-testületek taglétszámának megállapításakor. Így az Mötv. 146. § (3) bekezdése értelmében a polgármesterek illetményének meghatározásakor is az Övjt. 3. §-a irányadó, azaz a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszámát kell figyelembe venni.

A témával összefüggésben gyakorlati kérdésként merülhet fel, hogy szükséges-e felülvizsgálni a polgármester illetményét a lakosságszám változásának függvényében. Ha a lakosságszám időközben olyan mértékben megváltozik, hogy az alapján a polgármester illetménye más illetménysávba esne, akkor is a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választása évének január 1-jei lakosságszámát kell figyelembe venni.

Print Friendly, PDF & Email