Nemzetiségi képviselők képzése

2022. november 22./ Körlevelek, szakmai tájékoztatók

Hatósági Főosztály
Törvényességi Felügyeleti Osztály

Megyénkben 41 települési és 2 területi szintű önszerveződése működik a nemzetiségi közösségeinknek. A Nemzetiségi törvény[1] előírja, hogy a képviselő a megbízatása alatt legalább egyszer vegyen részt a kormányhivatal képzésén. A Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya 2022. szeptember 22-én és 28-án tartott szakmai délutánt 85 nemzetiségi képviselő részvételével.

A képzés hasznossága mellett dr. Gyüre Izabella osztályvezető azt is kiemelte: ez kiváló alkalom, hogy a képviselők és a törvényességi felügyeletet ellátó munkatársak személyesen is találkozhassanak, konzultáljanak. A szakmai ismereteket dr. Pénzes Emesétől és dr. Semperger Zsolttól hallgathatták meg a jelenlévők, áttekintve többek közt a nemzetiségi önkormányzat működését, jogállását, feladat- és hatásköreit, a képviselők jogait, kötelezettségeit, valamint a költségvetési támogatások feltételeit.

A képviselők éltek a lehetőséggel, és néhány aktuális kérdés közös megvitatására is sor került. Azon képviselők részére, akik egyik napon sem tudtak megjelenni, terveink szerint a jövő év elején pótlólagos jelenléti képzést szervez a kormányhivatal.

[1] 2011. évi CLXXIX. törvény a nemzetiségek jogairól

Print Friendly, PDF & Email