Tájékoztatás a Nemzeti Címer Bizottság megalakulásáról

2017. február 03./ Körlevelek, szakmai tájékoztatók

Dr. Csongrádi Helga törvényességi felügyeleti szakügyintéző
Hatósági Főosztály / Törvényességi Felügyeleti Osztály

A Kormány a Nemzeti Címer Bizottságról szóló 138/2016. (VI.13.) Korm. rendeletével a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati címerek szakszerű és a címertani hagyományoknak megfelelő megalkotásának elősegítése érdekében Nemzeti Címer Bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) hozott létre. A Bizottság 2016. szeptember 13. napján dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr vezetésével megtartotta alakuló ülését.

A kormányrendelet szerint a Bizottság feladata a helyi és a nemzetiségi önkormányzatok címereinek tervezett és már meglévő címereiről címertani szakmai szempontok alapján vélemény kialakítása és szükség szerint javaslatok megfogalmazása a címerek címertani hagyományoknak megfelelő kialakítására.

A Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 4. § (2) bekezdése értelmében a helyi önkormányzat és a nemzetiségi önkormányzat a címerének megalkotása vagy módosítása előtt köteles kikérni a Bizottság véleményét.

A Nemzeti Címer Bizottság létrehozásával és működésével kapcsolatban a Hivatali Tájékoztató 2016. évi II. számában tájékoztatást adtunk közre. Figyelemmel a hivatkozott jogszabályi rendelkezésekre, valamint a Bizottság létrehozásának céljára, a Bizottság a heraldikai szabályoknak megfelelő címerek és jelképek kialakítása során a továbbiakban segítséget nyújt a helyi és a helyi nemzetiségi önkormányzatok részére.

Print Friendly, PDF & Email

Mellékletek: